keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Pirkko haastoi ja näin vastasin


Kirjoapteekkarinruusu - Rosa Gallica 'Rosa Mundi'

Elämää ja elämyksiä -blogin Pirkolta tuli seuraava haaste:


"Pian päästään kasvien pariin. Vielä ehditään miettiä sisälläkin kukkia. Laita haaste vain kahdelle. Arvosta muidenkin vastauksia laittamalla eteenpäin."

1.     Kuvaa 5 eniten käyttämääsi puutarhakirjaa.

Puutarhakirjoja on tullut hankittua monenlaisia, mutta loppujen lopuksi aika harvaa tulee käytettyä erityisen ahkerasti. Useimmat seisovat hyllyssä tyhjänpanttina, mutta kun en mitenkään raaski luopua kirjoista. Monen romaanin kohdalla tietää jo sitä lukiessaan, että tähän tuskin koskaan enää palaan. Sen sijaan tietokirjoista saattaa löytyä uutta tutkittavaa vuosienkin kuluttua..


Aika paljon tulee tutkittua WSOY:n Kasvitietosanakirjaa. Etenkin, jos pitää löytää nimi jollekin oudolle kasville.


Seuraavana tulevat Alanko-Joy-Kahila-Tegel: Suomalainen ruusukirja (Tammi) ja Alanko-Koivunen-Regårdh-Saario: Suomalainen piha ja puutarha (Gummerus).

2.     Kerro 5 puutarhasi suosikkikasvia.

Unikot


Liljat


Pionit

Yläoikealta: juhannusruusu, sammalruusu, punalehtiruusu, Hansa-ruusu

Pensasruusut


Kuunliljat

...ja valtaisa joukko muita kukkia, pensaita, puita. Ei taitaisi tila riittää niiden luettelemiseen.

3.     Laita 3 kohdekuvaa penkistä, nurkkauksesta tai ruukusta tms.


Leikkimökin alue taitaa olla pihamme aurinkoisin ja lämpimin. Nyt on alkanut hiukan harmittaa, että laitoimme kasvihuoneen vuosi sitten alapihalle, sillä tuossa leikkimökin tilalla sillä olisi ollut varmastikin paras paikka. Myös kastelu ja muu hoitaminen sujuisi paremmin. Ukkokulta on ehdottanut, että muuttaisimme leikkimökin vaikkapa puuvajaksi. Siihen en ole suostunut. Aina silloin tällöin joku pieni sukulaislapsi tai naapurin lapsenlapset käyvät meidän mökissä leikkimässä. Se on aina kuulunut pihaamme ja minun puolestani saa kuulua vastedeskin. Nyt mökki kyllä alkaa kaivata kohennusta. Jo viime kesänä se piti maalta, mutta kun asialla ei ollut kiire, homma lykkääntyi. Josko tulevana kesänä sitten?


Tein muutama kesä sitten rapskulaatoista yläpihalle kukkakuvion, josta pidän edelleenkin paljon. Ehkä noita rapskulaattakuvioita tulee jossain vaiheessa yläpihalle lisääkin. Hyvin ovat kestäneet talvia ja märkyyttä, joka tuppaa tuossa nurkassa keväisin jonkin aikaa valtaamaan tilaa.


Alapihan muutos pelkästä nurmialueesta joksikin ihan muuksi alkoi oikeastaan aikanaan tästä ruusupusikosta. Takana on kaivonkansi, jota lähdin naamioimaan Juhannusruusulla, joka kaipasi uutta sijoitusta. Seuraavaksi siihen tuli Punalehtiruusu, Metsäruusu ja Hansaruusu. Aluskasvina rehottaa Pikkutalviota ja kesäisin runsaana myös ahomansikkaa sekä muutama Vuorenkilpikin näyttää sinne eksyneen.

4.     Millä vyöhykkeellä viljelet?

Alueemme kuuluu 1b-vyöhykkeeseen. Tosin joskus tuntuu, että juuri meidän tontilla puhaltavat pohjoiset tuulet ja sadetta riittää enemmän, kuin muualla. Ainakin lumet kasaantuvat tehokkaasti alapihalle ja vuosien mittaan tonttia rajaavassa kunnan metsikössä puut ovat kasvaneet niin, että aurinko ei oikein iltaisin enää paista yläpihalle.

5.     Mikä kasvi sinulla kukkii ensimmäisenä puutarhassa?


Scilla taitaa aloittaa ensimmäisenä ja sen jälkeen tulevatkin monet muut sipulikasvit.


Myös Kevätkaihonkukka aloittaa aurinkoisemmilla paikoilla melko aikaisin. Kevätkaihonkukkaa minulla onkin monessa paikassa. Se on hyvä leviämään ja sopiva maanpeitekasvi, joka viihtyy aika vaatimattomassakin maassa. Sen kukat muistuttavat lemmikin kukkaa, josta myös pidän. Kuten kuvasta näkyy, samanaikaisesti saattaa olla monenvärisiä kukkia. Yleisin on tuo lemmikinsininen.

Minkä kasvin kukkimista odotat?


Jouluruusun kukintaa odotan yleensä innokkaasti. Sillä on usein jo syksyllä nuput, mutta meidän jouluruusumme peittyy yleensä paksuun lumivaippaan ja sen kukinnan saattaa nähdä vasta lumien sulattua. Viime syksynä siirsin yhden jouluruusun Vasempaan rinteeseen ja sieltä lumet lähtevät muita alueita aikaisemmin. Nyt siinä jouluruusussa onkin jo iso nuppu, joka ilahduttaa erityisesti. Pelkäsin nimittäin, ettei kasvi selviytyisi talvesta.


Erityisen jännittävä tulee olemaan tämä kesä, koska istutin elämäni ihka ensimmäisen Sinivaleunikon viime kesänä. Nyt odotan näkeväni sen uudelleen ja toivon hartaasti, että se olisi pärjännyt talven yli hengissä.

6.     Mikä on luonnonkasveista suosikkisi?


Pidän kovasti kaikista vuokoista. Ehkä eniten kuitenkin Valkovuokosta. Odotin monta vuotta, että saisin sen kotiutumaan meidän pihaan ja vihdoin olen siinä onnistunut. Karviaismarjapensaan vierelle nousee keväisin muhkea pehko, joka kukkii pitkään ja runsaana. Annan sen olla rauhassa, kunnes se on kuihtunut täysin. Sitten voin taas ajaa siltä kohdin nurmikon lyhyemmäksi.

7.   Mitä viljelet siemenistä? Mainitse 3.


Tomaattia minulla on ollut talon seinustalla ja viime kesänä pääsimme kokeilemaan tomaatin viljelyä myös kasvihuoneessa. Joka vuosi tuntuu, ettei itse kasvatettua tomaattia parempaa voi ollakaan. Vaikka sadon koolla ei yleensä pääse hurraamaan, on se makunautinto vaivansa arvoinen. Yleensä olen laittanut Tigerellaa ja paria eri kirsikkatomaattia. Tänä vuonna kylvin myös Ailsa Craigia.


Myös kurkkua tuli kasvihuoneessa kokeiltua. Avomaalla meillä on ollut tietenkin avomaankurkkua, mutta nyt saatiin sitten ensimaistiaiset myös kasvariversiosta. Näköjään kurkun kasvattaminenkin vaatii pikkaisen harjoittelua, mutta ehkä tässä hissukseen oppii sopivat niksit.


Kukkia kylvän siemenistä suoraan maahan, ainakin krassia ja kehäkukkaa. Esikasvatukseen olen yleensä laittanut samettiruusua ja tuoksuhernettä. 
Perennoja olen kokeillut parin vuoden ajan. 
Tilanpuutteen vuoksi taidan siirtyä perennojen kasvattamisessa 
kesäaikaiseen kasvari- ja ulkokasvattamiseen.




8.   Mikä kukkapuu sinua kiehtoo?


Syreenit ovat hurmaavia, mutta silti taidan tykätä ihan eniten omenapuista. 
Niiden kukintaa odottaa joka kesä innolla ja suurin odotuksin.
Rakastan omenia ja meillä syödään niitä paljon. Mikään ei ole niin ihanaa, kuin käydä loppukesän aamuna keräämässä oman puutarhan puusta pudonneita omenia taskut ja sylin täyteen ja palata sisälle lukemaan aamulehteä omppuja rouskutellen.

9.  Mikä puu hurmaa sinut lehdillä? 


Eiköhän neulaset ole havupuun lehtiä. Tykkään kovasti havupuista ja harmittelen, etten ole niitä alkuvuosina enemmän suosinut puutarhassani. Nyt olisi laajempi valikoima pidemmälle kasvaneita havuja. Vime vuosina on tullut istutettua erilaisia tuijia, tuivioita ja sinikatajaa entisten vuorimäntyjen lisäksi. Myös yksi jalokuusi ja kartiomarjakuusi ovat pihassamme.

10. Mitä yrttejä viljelet?


Ruohosipuli on mukava monivuotinen ja monipuolinen yrtti, jota voi kasvattaa vaikka perennapenkissä. Ruohosipulin kukat sopivat hyvin isompien laukkojen lomaan. Joinakin vuosina olen kylvänyt ruohosipulia ruukkuun, josta sitä voi käydä leikkaamassa leivän päälle tai muuhun ruokaan. Syksyllä siirrän kasvin maahan, jossa se saa jatkaa elämäänsä seuraavina vuosina.


Tilliä kylvän joka kesä kasvimaalle. Käytämme tilliä paljon mm. säillöntään. Lisäksi kerään tilliä pakastettavaksi, niin sitä on aina tarvittaessa kotona.

Samoin persilja kuuluu vakioyrtteihin. Lipstikan kasvatin siemenestä ja istutin kasvimaalle viime kesänä. Saapa nähdä, onko se selvinnyt talvesta. Muita yrttejä kylvän tarpeen ja innostuksen mukaan.

Laitan haasteen eteenpäin:

Lauralle Elämää paratiisinpalasessa -blogiin
ja
Sametti Hortensialle Pikkuinen puutarha -blogiin