sunnuntai 18. syyskuuta 2016

#kirjacorner/Ruusutietoutta kahden voimalla

Rosa rugosa 'Sävel' kukkii yhä

Kukkalan Sanna aloitti uuden juttusarjan, jossa hän tulee esittelemään mielenkiintoisia puutarha- ja muita kirjoja. Hän myös innosti bloggareita mukaan kertomaan omista kirja-aarteistaan. 

Samoin Rosa rugosa 'Ritausma'

Kirjojen ja lukemisen ystävänä myös puutarhakirjoja on tullut hankittua ahkerasti omaan hyllyyn. Tietopuoleinen kirja onkin mukava omistaa itse, jotta siihen voi tarvittaessa palata yhä uudelleen. Omalta osaltani haluan nostaa tässä esittelyssä kaksi ruusukirjaa framille.


Ensimmäinen esittelemäni kirja on Pentti Alanko - Peter Joy - Pirkko Kahila - Satu Teger: Suomalainen ruusukirja. Gummerus 2004. Suomalainen ruusukirja ilmestyi vuonna 1995 ja se pohjautui ruusututkimukseen, joka oli osa vuonna 1985 aloitettua KESKAS-tutkimusta. Maailman ruusuvuoden 2002 kunniaksi Suomalainen ruusukirja ilmestyi kolmantena, uudistettuna painoksena. Tällöin teksti tarkastettiin kauttaaltaan ja nimistö saatettiin ajan tasalle.


Kirja esittelee pääasiassa kestäviä, vanhoja suomalaisia pensasruusuja, mutta mukaan ovat päässeet myös arat ryhmä-, peitto- ja köynnösruusut sekä joitakin uudempia löytöruusuja. Kirjasta luonnollisesti puuttuvat Kahila-Joy-Kangaspunta -kolmikon Päivölän koetilalla Suomen luontoon ja ilmastoon jalostetut ja kirjan julkaisun jälkeen myyntiin tulleet ruusut, kuten Ilo, Sointu, Sävel, Onni, Lumo ja Tove Jansson (luultavasti jonkun jopa unohdin).


Tämä kirja on oivallinen opas ruusuharrastajalle ja myös mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa kasveista kiinnostuneille. Voisi jopa sanoa, että Suomalainen ruusukirja on ehdoton hankinta kenen tahansa puutarhaharrastajan kirjahyllyyn. Kirjaa on edelleen saatavissa ja toivotaan, että siitä otetaan uusia painoksia jatkossakin.

   
Toinen tärkeä, saumattomasti ruusuihin liittyvä kirja on Leif Blomqvistin Pohjoisen Ruusut, joka ilmestyi 2015. Minulla oli ilo hankkia kirja puutarhabloggareiden tapaamisen yhteydessä Ruususeuran puheenjohtaja Lauri Korpijaakon luona vieraillessamme. 


Pohjoisen Ruusut on ihastuttava kirja ihan vain katsella ja ilman muuta se on myös täynnä asiaa ja tärkeää tietoa ruusuista. Tästä kirjasta löytyvät nekin ruusut, jotka eivät aikanaan ehtineet Suomalaiseen ruusukirjaan eli Lumo, Sointu ja muut. Jotkut kirjat nostattavat ihmismielessä muistoja ja monenlaisia aistimuksia. Tämä Pohjoisen Ruusut -kirja tuo aina sen avatessani tuulahduksen ruusujen tuoksua. Toisinaan avaan kirjan vain kokeillakseni, vieläkö sen taikavoima on tallella ja kyllä se on. Aina tuoksuu. Ihmeellistä!

PS. Tämän postauksen piti ilmestyä vasta huomenna, mutta erehdyin kalenterissa ja julkaisu menikin 12. päivälle. Näköjään kerran julkaistua tekstiä ei voi enää ajastaa uudelleen, joten menköön tälle päivälle.
 
 

Ihana kärhökesä

Lumikärhö - Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Kulunutta kesää voisi sanoa minun ensimmäiseksi todelliseksi kärhökesäksi. Sininen alppikärhö on toki asunut meillä jo pidemmän aikaa ja silloin tällöin olen muitakin kärhöjä istuttanut. Ehkä en ole niihin riittävästi paneutunut tai mistä johtunee, mutta aika huonosti olen niiden kanssa pärjännyt.

Loistokärhö - Clematis 'Rouge Cardinal'

Pari Multi Blueta, Ville de Lyon ja Rouge Cardinal ovat ensimmäiset jalokärhöni ja näyttävät vihdoin kotiutuneen. Viime kesänä innostuin ihan uudella tavalla kärhöistä ja innostus on jatkunut myös tänä kesänä uusia kärhöjä istuttamalla. Vaikka keväällä näytti, että talvi olisi vienyt vanhatkin kärhöt mennessään, pelko osoittautui turhaksi. Yhtä lukuunottamatta kaikki nousivat ja osa on kukkinut todella upeasti.

Jalokärhö - Clematis viticella 'Polish Spirit'

Rouge Cardinal, Polish Spirit, Aljonushka ja Princess Diana kukkivat edelleen runsaana. Ville de Lyon jo välillä lopetti ja nyt siinä on hurja määrä uusia nuppuja. Mitenkähän niiden käy, jos säät luvatusti tästä kylmenevät?

Loistokärhö - Clematis 'Ville de Lyon'

Toivon, että tämän kesän hankinnat alppikärhö Purple Dream, Nelly Moser, Pink Fantasy ja Columnella pärjäävät tulevan talven yli. Nelly Moseria lukuunottamatta muut on istutettu suoraan maahan ja ne ovat ainakin kasvaneet mittaa kesän aikana. Nelly Moser vietti kesän ruukussa ja pääsi maahan vasta elokuun puolivälin paikkeilla. Se on ainakin saanut vettä ja lämpöä osakseen.

Alppikärhö - Clematis alpina pukkaa loppukesän nuppujaan

Ehkä ennen suhtauduin kärhöihin turhankin juhlallisesti, enkä löytänyt niille sopivia istutuspaikkoja. Kotkan puutarhojen monipuolisista kärhöistutuksista mallia ottaen olen nyt  istuttanut kärhöjä muiden perennojen taustoille ja oheen, puihin kiipeilemään ja tietenkin erilaisiin köynnöstukiin. 

Lumikärhö - Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Kaikki kärhöt ovat ihania, mutta etenkin tämän loppukesän sydämeni on varastanut lumikärhö. Ostin sen ihan kesäkuun alussa Paul Farges -nimisenä, enkä silloin tiennyt kyseessä olevan lumikärhö. Olin etsimässä vaaleanpunaista alppikärhöä, mutta ei ollut sellaista ja muutenkin valikoima oli äärimmäisen vaisu. Tuntui kuitenkin, ettei täältä nyt voi ilman kärhöä kotiinkaan lähteä ja niinpä sitten ostin valkokukkaisen kärhön. Onneksi, sillä hän on aivan lumoavan kaunis. 


Pitkä ja vaatimaton taimi on kasvanut mittaa ja korkeutta hurjasti ja aloitettuaan kukkimisen se ei ole muuta tehnytkään. Kukkii ja kukkii ja miten kaunis se onkaan palleroisine nuppuineen ja valkeine kukkineen. Aivan ihastuttava!